Slaapplaats voor De 4-Daagse aangeboden : klik hier.

De Valentijns Route

Donderdag 16 februari 2012. Zaten we vorige week nog in spanning of de Friese Elfsteden Tocht we l of niet door ging, vandaag is het zeker, de Valentijns Route van de Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes gaat wel door. Vandaag zijn we te gast in het Buurtcentrum De Veldschuit in Zaandam waar 188 wandelaars zich melden. Er zijn 101 vrouwen en 87 mannen, waarvan er 27 echtparen, die de wandelschoenen hebben aangetrokken om de 11 km lange tocht te volbrengen. Zij kwamen uit 26 verschillende plaatsen in Noord-Holland. Vroor het vorige week nog matig tot streng, vandaag is het weer een stuk aangenamer. Nadat Linda in de bloemetjes is gezet omdat zij bij de vorige midweekse wandeling de elfduizendste wandelaar was, geeft Cees, na nog enige huishoudelijke mededelingen, om tien uur het vertreksein. We lopen richting Kogerveld om via de Willem Alexanderbrug Koog aan de Zaan te bereiken. Via het Koogerpark en de Julianabrug komen we op de Zaanse Schans waar diverse molens de wieken laten draaien.

We komen o.a. langs de specerijenmolen  De Huisman. De Huisman is een kleine achtkante stellingmolen. De Huisman staat sinds 1955 op het pakhuis De Haan aan de Zaanse Schans. Hiervoor stond de molen sinds waarschijnlijk 1786 aan het Blauwe Pad (tegenwoordig Claude Monetstraat) in Zaandam.
De volgende molen die we passeren is De Gekroonde Poelenburg. De Gekroonde Poelenburg is de naam van de houtzaag-paltrokmolen .
De molen heeft een bewogen leven achter de rug. De oorspronkelijke Poelenburg werd waarschijnlijk voor 1731 gebouwd in wat toen Oost-Zaandam werd genoemd, tegenwoordig onderdeel van de stad Zaandam. Nadat de molen in 1903 verbrandde werd de paltrok 'De Locomotief' op de plek van de Poelenburg neergezet. 'De Locomotief' was in 1866/'67 in Koog aan de Zaan gebouwd. 'De Locomotief' ging vanaf de verplaatsing door het leven als 'De Gekroonde Poelenburg' of kortweg 'De Poelenburg'. De molen was tot begin jaren 1950 in bedrijf en kwam daarna snel in verval.
De molen werd in oostelijk Zaandam niet gerestaureerd, maar werd in 1963 overgebracht naar het toen in opbouw zijnde museumpark 'De Zaanse Schans' en aldaar vanaf de grond af aan weer opgebouwd. De molen verloor daarbij de oorspronkelijke oud-Zaans-groene kleurstelling en werd zwart geteerd.
Hierna komen we langs de verfmolen De Kat. In 1782 verbrandde de molen, waarna hij in korte tijd weer opgebouwd werd. Er zou nog ruim een eeuw overheen gaan tot de molen in 1904 tot stellinghoogte werd afgebroken.  Na een restauratie, rond 1960, werd de molen aanvankelijk gebruikt voor het builen (het zeven) van zaagsel. Daarna deed hij dienst als verfmolen, maar er werd ook krijt gemalen. De volgende molen is de houtzaagmolen Het Jonge Schaap. De originele molen uit 1680 is in 1942 afgebroken. Tussen 2005 en 2007 is men bezig geweest met de bouw van een replica die een plaats heeft gekregen tussen de molens "De Zoeker" en "De Os" aan de Zaanse Schans. We naderen het einde van de Zaanse Schans, maar eerst nog langs de oliemolen De Bonte Hen.
De Bonte Hen is de noordelijkste molen aan de Schans. De originele Bonte Hen werd in 1693 gebouwd. Tot 1935 bleef de molen in zijn oorspronkelijke staat behouden. In dit jaar werd het complete bovenachtkant en de stelling verwijderd. In 1975 kwam het dankzij de Vereniging De Zaansche Molen tot een complete restauratie tot bedrijfsvaardige oliemolen op windkracht. Sindsdien wordt de molen wekelijks op vrijwillige basis in bedrijf gesteld. Onder de molen bevinden zich nog de originele oliekelders voor de opslag van de gemaakte olie op de molen. Na de Bonte Hen steken we de Kalverringdijk over en komen op het Schanszichtpad met één vlonder en vier bruggen. We lopen achter het Zaans Museum langs en bereiken via Pinksterdrie en de D. Sonoyweg het buurtschap Haaldersbroek. Voor de ophaalbrug linksaf de Braakdijk, waar we halverwege een zakje met valentijnshartjes krijgen. Via het buurtschap Kalf komen we in het natuurgebied Jagersveld waar we over het Kuikenpad en het Kalverpad de wijk Kogerveld weer bereiken. Nog een klein stukje lopen en na 11 km bereiken we De Veldschuit. Het einde van een mooie wandeltocht. Na een kop koffie/thee, een stempel en plaatje in het wandelboekje en nog even napraten over de wandeling gaat een ieder huiswaarts. Tot de volgende wandeltocht in Beverwijk.

Willem Deumer

Aanvulling ontvangen van Linda:

Met dit berichtje wil ik de hele DLL hartelijk bedanken voor het prachtige boeket bloemen die ik bij de Valentijns Route mocht ontvangen.
Voel me zeer vereerd en ze staan te pronken op mijn salon tafel.
Met deze onverwachte attentie kreeg deze Valentijns Route wel een heel speciaal tintje voor mij .

Bedankt !

Met vriendelijke groet,