DLL bestaat 80 jaar

Donderdag 29 mei 2014, vandaag worden we om 04.45 gewekt door een ratelende wekker. De reden is de eerste editie van de Zaanse Dauwtrapperstocht georganiseerd door ‘w.s.v. De Laatste Loodjes’. De start is vanuit het kanohuis van de kanovereniging ‘De Zwetplassers’ in Wormer. Er is keuze uit twee afstanden, 10 en 15 km. Als we om half zeven in Wormer aankomen zitten de eerste wandelaars al te popelen om te kunnen starten. Als voorzitter Piet Aafjes om zeven uur het vertreksein geeft hebben 78 wandelaars zich ingeschreven. Gelet op de weersvooruitzichten boven verwachting. Hiervan waren er 52 lid van DLL en waren er 44 dames op de route. Buiten de Zaanse deelnemers, waarvan Zaandam met 16 lager uitkwam als  de 19 uit Wormer, hadden we belangstelling uit Amstelveen, Hoofddorp, Purmerend, Castricum, Zuidschermer, Velserbroek, Haarlem, Heemskerk en Monnickendam.Het weer is in tegenstelling met de voorgaande twee dagen redelijk, bewolkt maar droog. Het eerste deel van de wandeling voert ons langs Poel en Zwet, door het Veenweidegebied ‘De Trickel’ naar de Zaan. Via de Poelweg een grasdijk met enige hekjes, en de Schaalsmeerdijk lopen we om de Schaalsmeerpolder, een bijzonder mooi natuurgebied, en komen we weer bij de Zaan. We lopen nu een tijdje over de Veerdijk langs de Zaan en komen via een bomenlaantje en De Herkulis en De Geele Klok bij de Waterzolder. Hier is de splitsing van de 10 en 15 km. De 15 km wandelaars gaan via het Zaandammerpad naar de buurtschap Bartelsluis met de gelijknamige sluis, Bartelsluis.


In 1638 werd er een schutsluis aangelegd om de Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan te verbinden. Deze sluis, oorspronkelijk de Westersluis genoemd maakte deel uit van de droogmaking van de Engewormer. De sluis werd in eerste instantie gebruikt door beschuitventers, die van en naar Amsterdam reisde om beschuit te verkopen. In de 19e eeuw vormde de sluis één van de toevoerwegen van de Van Gelder Papierfabriek in Wormer, voor de aanvoer van de benodigde grondstoffen. De sluis werd in de jaren zestig gedempt. In 1998 werd de sluis weer in gebruik genomen, ditmaal als onderdeel van een grote bloementuin. In 2009 is de sluis door de gemeente Wormerland aangeduid als een gemeentelijk monument.
Via de Engewormer en Kerkepad komen we in de Dorpsstraat in Wormer. Nog een paar straten door Wormer en we komen weldra bij ‘De Zwetplassers’. Het einde van de 1e Zaanse Dauwtrapperstocht die ondanks het sombere weer ons toch weer mooie plekjes van de Zaanstreek heeft laten zien. Wij danken ‘De Zwetplassers’ voor hun gastvrijheid.
De volgende Zaanse Dauwtrapperstocht staat gepland op donderdag 14 mei 2015.
Willem Deumer.

 

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

Vrijbuiter

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Onze sponsor

Bezoek de website van onze sponsor:

Klik hier voor website "Liv Ourdoor" (onze sponsor)

Ga naar boven