Donderdag 14 mei 2015, Hemelvaartsdag, de dag waarop traditioneel het dauwtrappen plaats vindt. Dauwtrappen is heel vroeg opstaan om vervolgens een wandeling in de natuur te maken. Vermoedelijk stonden vroeger mensen op Hemelvaartsdag al om drie uur 's nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren. Dauwtrappen is op dit moment in een aantal plaatsen, met name in het oosten van Nederland en Noord-Holland een traditie, waarbij vroeg opstaan meestal niet meer rond zonsopgang maar op een later tijdstip gebeurt. Wel wordt er daarna gewandeld of een fietstocht gemaakt. Ook de wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ heeft deze traditie nieuw leven ingeblazen en organiseert deze dag haar 2e Dauwtrapperstocht. De wandelaars kunnen kiezen uit twee afstanden, de 10 of 15 km. 96 wandelaars komen vroeg uit de veren en weten de IJsclub ‘Nova Zembla’ in Wormer te vinden. Van de 96 wandelaars zijn er 69 lid van de DLL en 27 niet lid. De vrouwen hebben met 61 deelnemers de overhand ten opzichte van de 35 mannen. 71 deelnemers zijn actief op de 10 km en 25 op de 15 km. De niet Zaankanters komen uit Almere, Hoofddorp, Heemskerk, Castricum, Purmerend, Uitgeest en Bergen.

De start is om 07.00 uur en de 71 wandelaars voor de 10 km gaat direct via het Kerkepad naar de Engewormer. De 25 wandelaars voor de 15 km gaat via de Dorpsstraat, Zaandammerstraat, Rigastraat en het Zaandammerpad naar buurtschap Bartelsluis met de gelijknamige sluis, Bartelsluis. In 1638 werd er een schutsluis aangelegd om de Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan te verbinden. Deze sluis, oorspronkelijk de Westersluis genoemd maakte deel uit van de droogmaking van de Engewormer. De sluis werd in eerste instantie gebruikt door beschuitventers, die van en naar Amsterdam reisde om beschuit te verkopen. In de 19e eeuw vormde de sluis één van de toevoerwegen van de Van Gelder Papierfabriek in Wormer, voor de aanvoer van de benodigde grondstoffen. De sluis werd in de jaren zestig gedempt. In 1998 werd de sluis weer in gebruik genomen, ditmaal als onderdeel van een grote bloementuin. In 2009 is de sluis door de gemeente Wormerland aangeduid als een gemeentelijk monument. Via de Engewormer, waar bij het Kerkepad de samenkomst met de 10 km is, langs de Ringvaart van de Wijde Wormer, waar we genieten van het gezang van de weidevogels, en de Jisperdijk komen we in Jisp en lopen langs het raadhuisje uit 1650. De Hervormde Kerk is gebouwd in 1822 op de plaats van de eerdere kerk. Het koorhek en de preekstoel dateren van die kerk uit de 17e eeuw. Aan de Dorpsstraat nr. 19 staat het oudste huisje van Jisp, gebouwd in 1656. We bereiken Wormer via de Weiver, Oosteinde en de Dorpsstraat waar we na 2 uur 41 minuten ‘Nova Zembla’ bereiken. We danken de vrijwilligers van ‘Nova Zembla’ voor hun gastvrije ontvangst en het bestuur van ‘De Laatste Loodjes’ voor de mogelijkheid deze mooie tocht te kunnen lopen.

Willem Deumer.