Donderdag 19 november 2015, deze dag heeft de Wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’ een midweekse wandeltocht uitgezet vanuit het clubgebouw ‘Plato’ in Zaandam. Het clubgebouw is gelegen naast de Sultan Ahmet Moskee, die ontworpen is door Bedri Sevincsoy. Het ontwerp voor de Sultan Ahmet moskee lag al sinds 1992 op tafel. De opdrachtgever was de Islamitische Stichting Nederland. De moskee heeft een vloeroppervlak van 1500 vierkante meter en was in Zaandam in 1994 de grootste in West-Europa van de Turks-islamitische gemeenschap. Door onbekende omstandigheden is het clubgebouw niet op tijd open zodat de wandelaars buiten het inschrijfformulier moeten invullen, maar gelukkig komt de gastvrouw van het clubgebouw om half tien aan fietsen en kunnen we naar binnen. Veel tijd voor een kop koffie is er niet. Om 10.05 uur geeft Cees het startsein en de 92 wandelaars gaan op pad voor de 10 kilometer lange tocht. De routes worden vandaag uitgedeeld door Victor en Willem.Vanuit het Plato komen we via de Clusiusstraat in het Darwinpark en via een lange vlonder komen we bij de Zuidervaart. Zuidervaart volgen en gaan over de bus/fiets/wandelbrug en komen op de Noorder IJ- en Zeedijk, wordt later de Oostzanerdijk. Tunneltje onder de oprit van de A8 door en onder het viaduct van de A8 richting Oostzaan.

Over een schelpenpad achter een paar industriepanden langs met aan de rechterkant de Kolksloot en komen bij de Kolkweg en gaan richting Het Twiske. Na de brug over de Ringvaart gaan we naar beneden en vervolgen we onze weg langs de Ringvaart met aan de rechterkant het natuur en recreatiegebied Het Twiske. De plannen voor een recreatiegebied zijn gemaakt tussen 1964 en 1968 onder toezicht van de toenmalige Stichting Recreatiegebied Het Twiske, waarvan het bestuur werd gevormd door Provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsschap Zaanstreek en de gemeenten Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Ilpendam en Amsterdam. In 1984 is de naam van de stichting veranderd in Recreatieschap Het Twiske.

De ontwerpen voor de huidige indeling van Het Twiske zijn vanaf 1972 gemaakt door Mariske Pemmelaar-Groot. Er is voor de architectuur een balans gezocht tussen de wensen voor sport en recreatie in het westelijke en zuidelijk deel, meer natuurwaarde aan de noordkant en behoud van het Waterlandse karakter in het hele gebied. Het zuidelijk deel is opgehoogd en daardoor droger, terwijl het noordelijk deel grotendeels drassig bleef. In het noorden is goed het oude lage (luie) dijkje te herkennen waar ook de Landsmeerse wijk Luyendijk naar vernoemd is. De laatste bijdrage van Pemmelaar-Groot was het ontwerp van zwemrecreatiegebied de Blauwe Poort, dat in 1991 af kwam. Het oostelijke gebied De Belt was voor de herinrichting een kleine afvalstortplaats voor Landsmeer en Oostzaan. Dit gebied is rond 2005 gedeeltelijk afgegraven om riet/moerasland te laten ontstaan. Het Twiske is 650 hectare groot en bestaat voor een derde uit water. Daarom is het zeer in trek bij zwemmers, duikers en surfers. Er zijn stranden, een avonturen- en waterspeelplaats, een duikplatform, een haven, een bezoekerscentrum, een boerderij, dagkampeerterreinen en een windmolen, de Twiskemolen. Rondom het gebied loopt een route van zo'n 15km met speciaal asfalt om te skaten. Bij de Twiskeweg steken we de Ringvaart weer over en komen in de bebouwde kom van Oostzaan en via een groenstrook bereiken we de Dr. De Boerstraat en voor de ophaalbrug gaan we rechtsaf de Bartel Jacobszstraat in en komen bij de Kerkbuurt die we oversteken en via de Kerkstraat komen we weer in Zaandam om na een stukje Poelenburg het clubgebouw Plato te bereiken. Hier staat helaas nog niet de koffie klaar en moeten we geruime tijd wachten op ons welverdiende bakkie troost. Desalnietemin danken we de gastvrouw van Plato voor haar inzet en gastvrijheid. Het bestuur van ‘De Laatste Loodjes’ danken we voor de mogelijkheid deze tocht te lopen.

Willem Deumer.

fotoalbum