Woensdag 30 december, de laatste wandeltocht van de Wandelsport Vereniging “De Laatste Loodjes” in 2015. Het jaar waarin wij het tachtig jarig jubileum mochten vieren. De start is traditie getrouw vanuit het DTS Clubgebouw De Trots aan de Zuiderweg in Wijde Wormer.
Als om tien uur onze voorzitter Thijs Boonstra het startsein geeft voor de wandeling hebben 244 wandelaars zich ingeschreven, waarvan 142 vrouwen en 102 mannen waarvan 186 D.L.L. leden. Er kwamen 235 wandelaars uit Noord-Holland waarvan er 175 uit de Zaanstreek komen. Van buiten Noord-Holland komen er uit  Ermelo 2,Almere 2, Zoetermeer 3, Woerden 1 en uit Emmeloord 1. Maar voor we van start gaan wordt José van Anen in de bloemetjes gezet omdat zij de 18.000ste inschrijfster is van deze wandeltochten.
De wandelroute gaat vanuit het clubgebouw van DTS via de Zuiderweg richting de Ringvaart van de Wijde Wormer en lopen langs de in 1922 gebouwde Amerikaanse windmolen ‘De Hercules’,ook wel roosmolen genoemd. Het is een beschermd monument van bedrijf en techniek. Na de “De Hercules” en via de Engewormer naar buurtschap Bartelsluis. In 1638 werd er een schutsluis aangelegd om de Westerveer- en de Enge Wormerringsloot met de Zaan te verbinden. Deze sluis, oorspronkelijk de Westersluis genoemd maakte deel uit van de droogmaking van de Engewormer. De sluis werd in eerste instantie gebruikt door beschuitventers, die van en naar Amsterdam reisde om beschuit te verkopen. In de 19e eeuw vormde de sluis één van de toevoerwegen van de Van Gelder Papierfabriek in Wormer, voor de aanvoer van de benodigde grondstoffen. De sluis werd in de jaren zestig gedempt. In 1998 werd de sluis weer in gebruik genomen, ditmaal als onderdeel van een grote bloementuin.

Rondom de sluis is door de jaren heen een buurtschap ontstaan. Dan naar de Kalverringdijk via de wandelroute van het Schanszichtpad, met rechts een mooi uitzicht op de Zaanse Schans, over 4 bruggetjes en een vlonder tot de uitkijktoren. Langs het Zaans Museum gaat de wandelroute nu richting Haaldersbroek, de eerste vermelding van Haaldersbroek dateert uit van de einde 14e eeuw, maar al enige tijd daarvoor moet het plaatsje zijn ontstaan. De plaatsnaam duidt op het Broekland in het zogenaamde Haler, een deel dat nu de Kalverpolder is geworden. Na Haaldesbroek naar de Braakdijk waar op nr. 18 rood de familie Thea en Roel van Delft ons met gratis heerlijke oliebollen staat op te wachten. Vervolgens de route blijven volgen over de Braakdijk en langs Het Heerenhuis terug naar het clubgebouw van DTS. Aldaar kunnen we een heerlijk kopje koffie/thee nuttigen en genieten van een heerlijke kop snert tegen kostprijs.
Zo is er eind gekomen aan het 80ste wandeljaar. Een jaar waarin we definitief afscheid moesten nemen van twee leden. Op 16 mei 2015 overleed plotseling Theo Peters en op 25 juli 2015 moesten we afscheid nemen van Johan Gerhard Leeuwerink. Tijdens de jaarvergadering op 17 maart 2015 namen we afscheid van onze voorzitter Piet Aafjes, die om gezondheidsproblemen de voorzittershamer moest neerleggen. Hij wordt opgevolgd door Thijs Boonstra. Het was ook het jaar waarin we in totaal 38 georganiseerde wandelingen konden lopen, n.l. 4 weekend tochten. 1 tweedaagse (M&M tocht), 7 Tussendoortjes, 7 Avondwandelingen 13 Midweekse wandeltochten en tot slot nog 6 Jubileum tochten. Welke vereniging doet het ons na?
Ik wil dit verslag afsluiten met U allen een voorspoedig en vooral een gezond wandeljaar te wensen.
Willem Deumer