Vrijdag 12 februari 2016, vandaag de traditionele Valentijns Route met de start vanuit Het Wapen van Assendelft, Dorpsstraat in Assendelft. Een klein stukje geschiedenis. Het begon allemaal in 1957 toen Hannes van Gelderen, conciërge werd van het toenmalige Rooms-Katholieke   Verenigingsgebouw. Dit gebouw hoorde bij de Sint-Odulphuskerk (gebouwd in 1887-1888) die er tegenover staat.

Ver voor 1957 deed het gebouw dienst als meisjesschool, van 1893 tot het voorjaar van 1921. De Tweede Wereldoorlog maakte een einde aan het verenigingsleven. Maar na de meidagen van 1945 bloeide het verenigingsleven weer op. In 1970 werden de gebouwen officieel gekocht van de kerk door Hannes en zijn vrouw Truus. Helaas heeft Hannes er niet lang van kunnen genieten, omdat hij al in 1979 op 64-jarige leeftijd overleed. In 1973 bracht Prinses Beatrix samen met haar man Prins Claus een bezoek aan Zaanstad. Het Wapen van Assendelft werd gekozen als koffiestop.De eerste Sint-Odulpuskerk in Assendelft werd rond 1410 gebouwd, maar ging tijdens de reformatie in 1582 over naar de protestanten. De katholieken van Assendelft maakte in de eeuwen daarna gebruik van schuilkerken, tot in 1853 een nieuwe kerk werd gebouwd. Deze waterstaatskerk bleek echter al naar enkele decennia te klein en bouwvallig, waardoor in 1883 werd besloten een nieuwe kerk te bouwen. Assendelft heeft met zijn 7,2 km lange Dorpsstraat één van de langste straat van Nederland en loopt van het Noordzee Kanaal tot Wormerveer.

Waren er vorig jaar 199 wandelaars, vandaag mogen we 192 wandelaars begroeten. Dit is een groot verschil met de ‘slechts’ 41 wandelaars die we bij de Midweekse Dagwandeling in januari mochten ontvangen. De 192 van nu bestonden uit 146 DLL leden, 15 Bondsleden en 31 niet leden. De vrouwen waren met 118 in de meerderheid ten opzichte van de mannen met 74. Verrassend waar de niet Noord-Hollanders vandaan kwamen. Almere, Vleuten, Leusden en Hazerswoude-Dorp. Na een kort welkomstwoord en enige mededelingen door onze voorzitter Thijs, waarbij hij gebruik maakt van de nieuwe geluidsinstallatie, vertrekken we met een stralend zonnetje. Prima wandelweer!! Na een korte wandeling door Assendelft komen we bij de Communicatieweg waarna we het water De Delft oversteken en lopen we op de Veenpolderdijk met links van ons de Sluissloot. Na de dijk steken we de Nauernasche Vaart over. Links de watertoren van Assendelft, gebouwd in 1885 en werd ontworpen door architect D. de Leeuw. De toren heeft een hoogte van 41,85 meter en het waterreservoir heeft een inhoud van 1200 m³. De oorspronkelijke hoogte was 31,4 meter met een inhoud van 540 m³. In de jaren twintig vond een ingrijpende verbouwing plaats in de toren. Het reservoir en het dak werden verwijderd. De toren kreeg een veel grotere en hogere kop, waarin zich een betonnen reservoir bevindt. Na de Nauernasche Vaart bereiken we het 2 km lange Riettoppad in het natuurgebied Guisveld. Door de regenval van de laatste dagen was het een beetje drassig, wat niet iedereen leuk vindt. Na het drassige pad komen we in het buurtschap Middel. Middel vormt het noordelijke einde van het dorp Westzaan. De benaming komt van het plaatsje De Middel dat gelegen was in het midden van het noordelijke deel van de Westzanerpolder. Het plaatsje bestond niet meer dan uit een geclusterde groepje boerderijen. Na Middel lopen we langs de Noorderveenweg en komen we weer bij Assendelft. Hier gaan we het Binnendelftpad op met recht de Binnen Delft en links de nieuwbouw van Saendelft. Na een rondje langs en door Saendelft bereiken we het Kaaikpad met links het water van de Kaaik en recht het W.C. De Saen. Aan het eind van het Kaaikpad bereiken we weer de Noorderveenweg en daarna de Dorpsstraat waarna we na een klein kilometertje Het Wapen van Assendelft weer bereiken. Het einde van een mooie tocht. Na een lekker kopje koffie en wat napraten gaan we voldaan naar huis om de prut van het Riettoppad van onze schoenen en broekspijpen te verwijderen.

Willem Deumer.