DLL bestaat 80 jaar

Woensdag 14 mei 2014, het tweede Tussendoortje van dit jaar. Voor vandaag hebben Anke en Ben Hooijschuur een mooie tocht uitgezet van Zaandam-NS naar Schiphol-NS onder de naam Schiphol bij dag. De 48 ingeschreven wandelaars starten om half tien vanaf het station en via o.a de Houthavenkade, Havenstraat en de Hemkade, met rechts van ons de oude gebouwen van de Artillerie-inrichting op het Hembrugterrein. In eerste instantie lijken het fabrieksgebouwen in het voormalige Oost-Duitsland in de D.D.R. tijd, verwaarloost en vervallen. Gelukkig blijk dat men divers gebouwen gerenoveerd worden of al gerenoveerd zijn en voor hergebruik geschikt zijn gemaakt, bereiken we de Hempont.
Met de Hempont steken we het Noordzeekanaal over en komen in her Westelijk Havengebied. Hier moeten we van de oorspronkelijke route afwijken omdat brug 331? is verwijderd. We lopen nu over de Nieuwe Hemweg i.p.v de Westhavenweg en via de Gyroscoopweg en Radarweg bereiken we de Brasserie Hermes, gelegen voor station Sloterdijk. Hier houden we een korte stop. De koffie en het theewater staan klaar, we mogen zelf inschenken.

Van 1890 tot 1905 bestond er aan de Oude lijn een halte 'Sloterdijk'. In 1986 werd Sloterdijk een kruisingsstation op twee niveaus toen ook de nieuwgebouwde Westtak van de Ringspoorbaan naar Luchthaven Schiphol werd geopend. Het station telde nu acht perronsporen. In 2003 kwam ten zuidwesten van het station Sloterdijk de Hemboog gereed, toen nog zonder stopplaats. De geplande perrons waren wegbezuinigd. Alsnog gerealiseerd in de jaren 2007 en 2008. Het nieuwe perron aan de Hemboog werd op 14 december 2008 in gebruik genomen. Hiermee kwam het totaal aantal perrons nu op tien.
Nadat Anke met de pet is rond geweest en de consumpties heeft afgerekend gaan we verder. Spoedig bereiken we het stadsdeel Slotermeer en komen in het Gerbranypark, vernoemde naar Pieter Sjoerds Gerbrandy geboren in Goënga (bij Sneek), 13 april 1885 en overleden in Den Haag, 7 september 1961. Hij was minister-president van Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. De zendmast in Lopik is in 1965 naar hem genoemd (Gerbrandytoren).
Na het Gerbrandypark komen we in het Sloterpark, een park gelegen rond de Sloterplas in stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam. Het park is opgehoogd met grond uit de afgegraven bovenlaag van de vroegere Sloterdijkermeerpolder, die tussen 1948 en 1956 werd vergraven tot Sloterplas en is circa 30 meter diep. Het Sloterpark is aangelegd tussen 1958 en 1974. Via het Hoekenespad bereiken we het Stadspark Osdorp. Het Stadspark Osdorp is een park in de Amsterdamse wijk Osdorp. Het is een vrij nieuw park en werd aangelegd eind jaren 90 in het kader van de grootschalige stadsvernieuwing van Osdorp. Het park is gelegen langs de westzijde van het Hoekenes tussen het Tussen Meer en de Pieter Calandlaan en ten oosten van de Wolbrantskerkweg en de Koos Vorrinkweg. Het was een echt stadspark omsloten met een hekwerk en dus anders dan de meeste parken in Amsterdam-West. De hekken zijn inmiddels weggehaald.
Na het Stadspark lopen we door het Jan van Zutphenplantsoen. Johannes Andries ("Ome" Jan) van Zutphen (Utrecht, 7 oktober 1863 - Hilversum, 7 juni 1958) was een Nederlands vakbondsbestuurder van de diamantbewerkersbond en oprichter en voorzitter van sanatorium Zonnestraal in Hilversum. Hij wordt geassocieerd met het zogeheten 'Koperen Stelen Fonds' - naar de steeltjes van versleten gereedschap die te gelde gemaakt werden om tbc-zorg van de vakbond op te bouwen.
We steken de Baden Powellweg over en komen bij de Akerschuitsluis die we oversteken.

De Akersluis is een keersluis vlakbij de Molen van Sloten en vormt een verbinding tussen de ringvaart van de Haarlemmermeer en Osdorp met een doorvaart naar de Sloterplas
De Molen van Sloten is de naam van een poldermolen in het dorp Sloten, tot 1921 een zelfstandige gemeente, toen geannexeerd door Amsterdam. Het is een eikenhouten, rietgedekte achtkantige stellingmolen op een stenen voet. De molen is gelegen aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en zorgt samen met het Akergemaal voor de bemaling van de Westelijke Tuinsteden. Deze molen is gebouwd in 1991 met gebruikmaking van een uit 1847 daterende molenromp afkomstig uit de Watergraafsmeer, die werd geplaatst op een nieuwe bakstenen onderbouw. Ook de kap en de wieken werden nieuw gemaakt. Na de molen gaan we naar onze tweede rustgelegenheid, “De Halve Maen” in Sloten, een geweldige rustplaats met een snelle bediening en een goede keuze uit een beperkte kaart. Het afrekenen verliep voorspoedig, hebben het wel eens anders meegemaakt. Na de lunch steken we de Ringvaart van de Haarlemmermeer over en komen bij het Badhoeve-terrein in Badhoevedorp. Badhoevedorp is genoemd naar de modelboerderij de Badhoeve van Jacob Paulus Amersfoordt, burgemeester van Haarlemmermeer. Deze in 1854 gebouwde boerderij was weer vernoemd naar een strandje aan het destijds Haarlemmermeer op de plek waar later het niet meer bestaande Akerbad stond in Sloten waar een badgelegenheid was. Deze boerderij trok al spoedig na de bouw de aandacht vanwege de revolutionaire landbouwmethoden. Onder andere koningin Sophia heeft de boerderij nog bezocht. De oorspronkelijke boerderij de Badhoeve werd in 1990/1991 na vele jaren van verval gesloopt. De herbouw aan de Toevluchtstraat 19 is geen exacte kopie van de oorspronkelijke Badhoeve, maar veel meer een historische villa, die zijn historische waarde niet in de laatste plaats ontleend aan het historische Melkhuisje, welke op het Badhoeve-terrein behouden gebleven is. Hiermee leeft de geschiedenis van de modelboerderij de Badhoeve nog altijd voort in Badhoevedorp, dat is ontstaan rondom deze historische plek.


Jacob Paulus Amersfoordt, geboren op 4 juli 1817 in Amsterdam, was een Nederlands jurist, landbouwer en bestuurder. Van 1863 tot 1869 was hij de tweede burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. Hij trouwde op 27 augustus 1846 met Maria Egberda Everdina Jacoba van Zijll. Het paar ging in Amsterdam wonen, waar Amersfoordt ingeschreven stond als advocaat. Nadat zijn vrouw in 1849 bij de geboorte van hun eerste kind was overleden, hertrouwde hij op 26 februari 1852 met Hermina Maria Dijk. Amersfoordt overleed op 1 februari 1885 in Badhoevedorp en werd begraven in Sloten. Later werden hij en zijn vrouw herbegraven op de Nieuwe algemene begraafplaats van Hoofddorp. Verder lopend over de Burgemeester Amersfoordtlaan en de Pa Verkuyllaan, een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog, komen we op de Schipholweg waar we in de verte onze eindbestemming zien liggen.
Op de Pa Verkuyllaan lopen we eerst onder het viaduct van de A9 dat dwars door het dorp loopt. Over enige jaren zal dit, en andere viaducten in het dorp, verdwenen zijn nu men bezig is met een omleiding van de A9. Via de Sloterweg, waar we al duidelijk de werkzaamheden voor de omlegging van de A9 zien, lopen we langs de “Koningin Maxima Kazerne” van de Koninklijke Marechaussee.
Voor we linksaf gaan, het fiestpad op, zien we rechts voor ons het nieuwe “Detentiecentrum Schiphol”.  We gaan onder de A4 door en rechtsaf, door de ruim 500 meter lange Buitenvelderttunnel, richting Schiphol. Na de tunnel zien we de Airbus A380, het grootste passagiersvliegtuig tot nu toe. Spoedig bereiken we Schiphol Plaza. Het einde van een mooie wandeling. We danken Anke en Ben voor het uizetten van deze route en het regelen van twee goede rustplaatsen. Anke en Ben, jullie hebben velen van ons weer leuke en onbekende plekjes laten zien, het was fantastisch !!!


Willem Deumer.

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

Onze sponsor

Bezoek de website van onze sponsor:

Klik hier voor website "Liv Ourdoor" (onze sponsor)

Ga naar boven