Slaapplaats voor De 4-Daagse aangeboden : klik hier.

DLL bestaat 80 jaar

Woensdag 10 juni 2015, het 3e Midweekse Tussendoortje van dit jaar en tevens de 8e etappe van het Willibrorduspad. De start is ditmaal bij het station Abcoude NS en zal gaan naar Naarden-Bussum NS. Het is een schitterende wandeldag en 40 wandelaars weten Abcoude te vinden. Abcoude werd voor het eerst genoemd in een uit 1085 stammend verslag van de bisschop van Utrecht waarin men het heeft over ’habitatores de Abecenwalde’, oftewel ‘de inwoners van Abecenwalde’. Op de (vaak betwiste) grens van het toenmalige graafschap Holland en het Bisdom Utrecht lag het slot Abcoude. Hiervan werd het eerst melding gemaakt tijdens de verwoesting van de hand van Gijsbrecht van Amstel in 1274. Het kasteel is later herbouwd geweest maar heden zijn enkel nog de fundamenten zichtbaar in het landschap met daar omheen de herstelde slotgracht. Op 1 januari 2011 is de gemeente Abcoude samengevoegd met de gemeente de Ronde Venen. De nieuwe gemeente de Ronde Venen bestaat uit de plaatsen Mijdrecht, Wilnis, Vinkeveen, Waverveen, Abcoude, Baambrugge, Amstelhoek en De Hoef. Om 10.20 uur vertrekken de 40 wandelaars, onder aanvoering van Cees Moerbeek en Dick Koning, van af het station en bereiken weldra het prachtige riviertje Gein. Het Gein is een riviertje van ongeveer 6 km lengte tussen Driemond en Abcoude. Het verbindt de Gaasp met de Angstel.


We lopen langs het Gein en genieten van het mooie uitzicht en de goed onderhouden boerderijen. Halverwege het Gein moeten we een omweg maken en lopen door het natuurgebied Gaasperzoom en de  Gaasperplas. De Gaasperplas is een kunstmatige recreatieplas aan de zuidrand van Amsterdam-Zuidoost, ontstaan door zandwinning ten behoeve van de bouw Gaasperdam. De plas werd gegraven in de zuidoosthoek van de Polder Gein en Gaasp eind jaren 1960. De Gaasperplas dient voornamelijk als recreatiegebied. Het water is tot 35 meter diep. Via de zeer aantrekkelijke omleiding komen we in Driemond. De naam Driemond heeft zijn oorsprong in de drie riviertjes die samenkomen bij het dorp: het Gein, de Gaasp en het Smal Weesp. De laatste twee riviertjes maken deel uit van de Weespertrekvaart. Oorspronkelijk was Driemond een buurtschap binnen de gemeente Weesperkarspel met als naam De Geinbrug. In 1961 kreeg De Geinbrug, gezien de grootte die het inmiddels had gekregen, de status van dorp en veranderde de naam in Driemond. De naam Driemond bestond al eerder als de naam van een buitenplaats die gelegen was aan het Gein nabij de plaats waar de drie riviertjes samenkomen (waar nu de begraafplaats Driemond ligt). Via Driemond bereiken we Weesp waar we de rust hebben bij Eeterij de Schalkse op de Ossenmarkt waar een mooie hoek op het terras voor ons was gereserveerd. Na een uurtje op het terras te hebben gezeten en genoten van de zon en een heerlijk consumptie en het mooie uitzicht over de Vecht vertrekken de wandelaars, op vijf na,die om gezondheidsproblemen afhaken, waaronder ook de schrijver van dit artikel, onder aanvoering van Dick koning voor het tweede deel van de tocht. Zij lopen nu langs de oever van de Utrechtse Vecht of kortweg Vecht. De Utrechtse Vecht ontstond rond 600 v.Chr. als deel van de Rijndelta en bovenloop van het Oer-IJ. In de Romeinse tijd was de rivier bekend onder de naam Fectio. In de middeleeuwen was de Vecht een zeer belangrijke scheepvaartverbinding tussen (de voorloper van) de Zuiderzee, vanwaar Noord-Europa bereikt kon worden, en de Rijn, die onder andere toegang gaf tot wat nu Duitsland heet. Dorestad en later de stad Utrecht hadden hier hun economische bloei aan te danken. (Kleine) delen van de Vecht zijn vanaf de middeleeuwen gekanaliseerd en/of doorgestoken.
Tot de kastelen die om strategische redenen aan de Vecht werden gebouwd behoren Kasteel Nijenrode en het Muiderslot. De rivier maakte ook deel uit van de Hollandse Waterlinie. De Vecht is één van de weinige rivieren waarbij het water soms (gedeeltelijk) de rivier óp stroomt, doordat het water in het IJsselmeer aanzienlijk hoger staat dan dat van de Vecht bij de sluis in Muiden. Alleen bij heel hevige regen stroomt de rivier wel gewoon naar de monding toe. Na een paar kilometer langs de Vecht verlaten de wandelaars Het Willibrorduspad en gaan linksaf richting het Natuurreservaat Naardermeer. Door het Natuurreservaat Naardermeer o.a. via het Laarsenpad komen ze weer op de route van het Willibrorduspad. Na het verlaten van het Natuurreservaat Naardermeer gaan ze door de buitenwijken van Naarden naar het NS-station Naarden-Bussum. Het einde van een tocht waarvan we genoten hebben van de natuur, vergezichten en het mooie weer.
We danken het bestuur van ’De Laatste Loodjes’ voor de mogelijkheid deze mooie tocht te kunnen lopen. Tot slot wil ik alle zieken en geblesseerden van harte sterkte en beterschap wensen en hoop jullie spoedig weer bij één van onze wandeltochten te zien.
Willem Deumer.

Fotoalbum

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

Vrijbuiter

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Ronald_adventure

ronald adventure shop

Liv Outdoor

Bezoek de website van onze sponsor:

Klik hier voor website "Liv Ourdoor" (onze sponsor)

Ga naar boven