Molen en Meren Wandeltocht 2011

Zaterdag 14 mei 2011, de eerste dag van het traditionele wandelweekend met de Molen en Meren Wandeltocht van De Laatste Loodjes. Na een lange tijd van droogte en zonneschijn begint deze dag somber en nat. Na het welkomstwoord en een schouderklopje voor de vele vrijwilligers van onze voorzitter Rob Dekker vertrekken de eerste van de 638 wandelaars om acht uur vanuit de TRIAS VMBO School in Krommenie voor hun tocht.
Wij zullen vandaag de 30 km tocht lopen. De eerste paar kilometers zijn nat, zodat de weinige meegebrachte paraplu’s en regenjacks worden opgestoken en aangetrokken. Maar spoedig wordt het droog en doet de zon een poging door het grijze wolkendek te breken. Dit lukt uiteindelijk en het wordt een prachtige wandeldag.

De eerste kilometers gaan langs de nieuwbouw van Assendelft waarna we op een grasdijk, het Noorderpad, komen. Verder op o.a de Noorderweg, Communicatieweg, Groenedijk en de Waterlinie komen we in het Recreatiegebied ‘De Buitenlanden’.

Hiervandaan is het nog een klein stukje lopen voor we op de Groeneweg komen waar we de gast zijn bij de fam. Sprangers waar een eigen verzorgingspost is. Jammer genoeg is het koffiezetapparaat stuk en de chocolademelk al uitverkocht. Gelukkig is er wel voldoende thee zodat we onze eerste boterham met thee kunnen wegspoelen. Na de rust gaan we verder en bereiken spoedig de Vuurlinie, deel uitmakend van ‘De Stelling van Amsterdam’, een mooi pad omzoomd met hoge bomen. Hier passeren we het Fort ‘Zuidwijkermeer’ en komen we op de Kanaalweg die we oversteken en komen we op de Noordzeekanaaldijk en lopen over een kort gemaaid pad richting Pont Buitenhuizen. Na de pont gaan we verder over de Noorzeekanaaldijk waar het gras ruim twee kontjes hoog is, iets wat enige wandelaars niet prettig vinden. Na het hoge gras gaan we de Kanaaldijk op waar we de rust hebben bij Restaurant The Long Beach waar de koffie op ons staat te wachten. Na de rust gaan we verder richting Nauerna om vandaar langs de Nauernaschevaart naar Westzaan te lopen, aan afstand van ± 2,5 km.
We lopen door de bebouwing van Westzaan, langs het mooie Gemeentehuis? en komen bij de rotonde waar we de N515 oversteken om aan de overkant via de trap naar beneden gaan en komen op het ‘Riettoppad’, een prachtig natuurpad met drie, lange, vlonders en aan het eind een brug. Op deze brug voltrekt zich een klein drama, het witte petje van Rob de Boer waait af en beland in het water waar het onmiddellijk de bruine kleur van het water aanneemt en niet lang daarna onder het wateroppervlakte verdwijnt. Blootshoofds moet Rob zijn tocht vervolgen. Na dit drama komen we spoedig bij het Natuurgebied ‘Het Guisveld’ waar we een eigen verzorgingspost hebben bij de werkschuur van SBB. Hier ontvangen we, na het stempelen van de controlekaart, een appeltje voor de dorst. Het laatste stukje van de tocht vangt aan. Nog een kleine 5 kilometer richting Krommenie waar we na 28,55 kilometer en 5 uur en drie minuten lopen weer aankomen bij het TRIAS VMBO. Het einde van een ‘machtig mooie’ wandeldag waarvoor we het bestuur en de vrijwilligers van ‘De Laatste Loodjes’ hartelijk danken.
Nog enige gegevens van het wandelweekend: zaterdag 638 deelnemers (een nieuw zaterdag record), zondag 477 deelnemers. De deelnemers statistieken zijn op onze website te zien. (zie onder)
Van de DLL leden waren in het weekend het meest wandelend actief:
1. Sonja Rothuizen en Elly Lammers met elk 80 km
2. Ad de Vries met 65 km
3. Kokkie Vermaas met 60 km
4. Ben Lommerde met 55 km

Er werden 7 nieuwe leden ingeschreven die we van harte welkom heten.

Van de 12 provincies waren alleen Groningen, Drente en Limburg afwezig. De meest zuid-oostelijke deelnemer kwam uit Groesbeek (bij Nijmegen), de meest noordelijke deelnemer uit Ferwerd (boven Leeuwarden), de meest oostelijke uit Harreveld (westelijk van Winterswijk, de meest zuidelijke deelnemers uit Uden (NB), de meest zuid-westelijke kwam uit Kapelle (bij Goes) en de meest noord-westelijk deelnemer van Texel.

Willem Deumer

n.b.: er zijn veel foto's gemaakt op de 40 km route door Jaap Haalboom. Een selectie staat op deze site. Voor ALLE foto's, zie: foto album van Jaap Haallboom

Bent u benieuwd naar de statistieken van de Molen- en Merentocht? Hoeveel mensen komen er eigenlijk op de Molen- en Merentocht af? Zie: Molen en Merentocht statistieken

Later heeft onze webmaster (Hans van der Ham) het Spaarnwoude gedeelte van deze tocht, ook nog gelopen en daarvan een GPS route gemaakt. Zie http://www.a-trip.com/tracks/view/77459