Molen en Meren wandeltocht 2013

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2013, het wandelweekend van Wandel sport vereniging “De Laatste Loodjes” uit Zaandam. De start is, evenals vorige jaren, bij de Trias VMBO School in Krommenie.
De weersverwachting voor zaterdag zijn niet bijzonder best, harde wind en buien wat 389 (2012 - 547) wandelaars niet beletten om toch van start te gaan. Zij vertrekken om acht uur met een harde wind en regen, wat het lopen op de open vlakten niet echt aangenaam maakt. In de loop van de ochtend klaart het op en breekt af en toe het zonnetje door waardoor het lopen een stuk aangenamer wordt. Voor één persoon verloopt de dag minder voorspoedig, onze parkoerscontroleur Harry S. zakt door zijn fiets en moet met een gebroken voorvork naar huis om een andere fiets te halen. Gelukkig heeft hij zelf geen verwondingen opgelopen. Eén wandelaar is dusdanig de weg kwijt dat hij vanaf station Zaandam moet worden opgehaald. Rob d. B. is bereid dit op zich te nemen. Rob bedankt!!

Zondag is het weer beduidend beter, de wind is sterk afgenomen en het is droog, maar toch komen er vandaag ‘slechts’ 236 (2012 - 314) wandelaars. Hier zal Moederdag wel een rol bij spelen. Ook vandaag een wandelaar die het spoor bijster raakt en van de pijlenophalers het advies krijgt om zich telefonisch af te melden en in Wormerveer op de trein te stappen om huiswaarts te keren.
De routes lopen grofweg van Krommenie naar Assendelft, rust voor alle afstanden bij het Wapen van Assendelft, Westzaan met een rust voor de 10 en 15 kilometer in de Werkschuur van SBB, Koog a/d Zaan, Zaandam, rust voor de 40 kilometer bij A.V. Zaanland, langs de Zaanse Schans naar Wormer waar de rust voor de 25,30 en 40 kilometer lopers bij IJsvereniging Nova Zembla was, en verder via Wormerveer naar Krommenie waar voor diegene die voor een herinnering lopen, voor hen ligt er een fraaie medaille te wachten. De reacties van de wandelaars op beide dagen zijn overwegend zeer positief, mooie routes en goed gepijld.
Nog enige cijfers en feiten: Zoals gezegd waren er vorig jaar nog 861 deelnemers, dit weekend 625 deelnemers, een diepterecord; sinds 1996 niet meer zo weinig deelnemers (o.a. concurrentie Haarlemse 4Daagse???). Van de 625 deelnemers zijn er 155 lid van  “Laatste Loodjes”, waaronder de fam. v.d. Berg uit Apeldoorn. Er kwamen 198 wandelaars uit de Zaanstreek en verder kwamen er wandelaars uit Roosendaal, Zwolle, Oosterend en Harfsen (Gld).
Rest mij nog alle vrijwilligers, van Trias, A.V. Zaanland, Nova Zembla en De Laatste Loodjes, te bedanken voor hun inzet om dit weekend tot een succes te maken. Allen, heel hartelijk BEDANKT!!!!

Willem Deumer

zie ook: Molen en Meren wandeltocht statistieken