Slaapplaats voor De 4-Daagse aangeboden : klik hier.

DLL bestaat 80 jaar

KOEPELS OP DE GAZENBEEKWEG

Wij bevinden ons op de Jac Gazenbeekweg in de buurt van Arnhem. We zijn vanmorgen om tien voor acht gestart bij het café-restaurant “Planken Wambuis” bij Ede. Het begon net te dagen en voor onze eerste markering moesten we onze neuzen tegen een verkeerspaaltje drukken om te zien of we goed zaten.
Nu hebben we het ene landgoed nog niet gehad of het volgende dienst zich alweer aan. Het “Landgoed Warnsborn” hebben we zojuist achter ons gelaten. Om in het “Landgoed Boschveld” te komen, moeten we een drukke vierbaans verkeersweg oversteken. Kort daarna al betreden we het “landgoed Mariëndaal”. Nu pas hebben we in de gaten dat we aardig geklommen hebben. Beneden ons lopen de koeien op een sterk aflopend weiland te grazen. Via een prachtige beukenlaan en een smal stijgend pad komen we op een door haagbeuken overdekt pad van enkele honderden meters lang, genaamd de “Groene Bedstee”. Ik stel mij zo voor dat een dergelijke bomentunnel idyllisch zou zijn voor bruidsparen die zich van het stadhuis naar de gereedstaande koets begeven.

Dan geeft de routebeschrijving de volgende aanwijzing: “bruggetje over, op kruising het smalle pad rechtdoor en op splitsing rechts aanhouden, langs een paaltje met rode kop, heuvelopwaarts”. Vervolgens zouden wij bij de “Christuskoepel” uit moeten komen. Bij het bruggetje zijn boswerkers van Natuurmonumenten bezig enkele bomen met behulp van een tractor omver te trekken. Ze hebben het hele pad nodig dus moeten we even door het bos om onze weg te vervolgen.
Daardoor missen we de afslag naar rechts richting “Christuskoepel”. Daar komen we pas laat achter omdat er niet in de routebeschrijving staat vermeld hoe lang het smalle pad na het bruggetje wel is. Het blijkt slechts luttele meters te zijn, maar die afslag wordt nu juist versperd door die tractor.

Als we in de gaten hebben dat we verkeerd zitten, zoeken we de kortste weg richting spoorbaan die wij dichtbij ons aan de rechterkant weten. Kort daarna bereiken we de spoorbaan en even later zien wij weer de geel/blauwe markering als we de bebouwde kom van Arnhem inlopen. Aan de andere kant van het spoor zien we een tweetal gebouwen voorzien van een koepel. De één wat groter dan de ander. Wij vragen ons af of die koepeltjes iets te maken zouden kunnen hebben met de door ons gemiste “Christuskoepel”.

In de stationsrestauratie van Arnhem rusten we wat uit van de beklimmingen en genieten van ons flesje fris. Op onze terugweg naar Planken Wambuis bemerken wij onze vergissing. Die koepeltjes aan de overkant hebben helemaal niets te maken met Christus want even verderop ontwaren wij tussen de struiken niet alleen een PTT-toren maar ook een grote ronde koepel die mij aan die van Haarlem doet denken. “Daar zul je hem hebben”, zeg ik tegen Freek. Maar even verderop blijkt dat we ons opnieuw hopeloos vergissen. Ook deze koepel bevindt zich aan de andere kant van het spoor. Met het nader bestuderen van het topografische kaartje blijkt het een gevangenis te zijn. Dus toch enige gelijkenis met Haarlem.

Wij kijken nu verder extra goed uit onze doppen. De enige echte “Christuskoepel” zal nu toch niet zo lang meer op zich laten wachten. Bijna gaat het nog fout als ik het eerste pad na het scherp naar rechts gaande pad pardoes voorbij loop. Freek roept mij echter tot de orde. We gaan heuvelopwaarts en bereiken uiteindelijk op de top van de heuvel DÉ KOEPEL. In de naar mijn mening wat verwaarloosde koepel staat een groot Christusbeeld een beetje te verpieteren. “Misschien hoort dat wel zo”, gaat het door mij heen, “tenslotte had Christus het ook niet zo breed.”

We realiseren ons dat het een voordeel is als je een LAW-pad op één dag heen en weer loopt. Terug zie je de route weer geheel anders en wat je ’s morgens gemist hebt zie je ’s middags alsnog. Bovendien is vandaag het snelle weerzien van de “Groene Bedstee” en de snel opeenvolgende land- goederen een ware belevenis.

CEES MOERBEEK

 

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

Vrijbuiter

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Ronald_adventure

ronald adventure shop

Liv Outdoor

Bezoek de website van onze sponsor:

Klik hier voor website "Liv Ourdoor" (onze sponsor)

Ga naar boven