Slaapplaats voor De 4-Daagse aangeboden : klik hier.

DLL bestaat 80 jaar

MARSKRAMEN VAN LETTELE NAAR DEVENTER

Het loopt al aardig naar het einde van de maand en voordat deze voorbij is, willen Freek en ik nog wel graag de vrije treinreis van de NS ‘opmaken’. Op de nog resterende zaterdagen zijn we helaas met andere zaken dan wandelen bezig zodat we op een doordeweekse dag aan de bak moeten. We besluiten op woensdag 22 februari 2006 een gedeelte van het Marskramerpad te gaan lopen. We houden het qua afstand met 12 kilometer aan de bescheiden kant. Het plan is om met de trein naar Deventer te reizen en vandaar met de bus naar Lettele, een plaatsje dat al geruime tijd tot de gemeente Deventer behoort. Hier pakken we dan de wandelroute op en lopen terug naar Deventer.

Het is even over half tien als we de reis beginnen. De trein is op tijd. Een goed begin is het halve werk. In Sloterdijk zijn we getuige van een klein drama. Langs de nog stilstaande trein rent een moeder met kind op de arm voorbij en in de haast om de trein te halen, merkt zij niet dat zij een knuffelbeest van het kind verliest. Op het perron is niemand in de onmiddellijke nabijheid die de jonge vrouw op het verlies attent kan maken en wij zitten hulpeloos achter glas toe te kijken. Even later zet de trein zich in beweging en blijft de knuffel eenzaam achter op het perron. Intussen schieten mij allerlei momenten te binnen hoe ontroostbaar mijn kleinkinderen zijn en waren als er maar één van hun vele knuffeltjes niet te vinden was. Ik zie het drama in de trein al helemaal voor mij.

Onze reis verloopt verder voorspoedig. Vanaf Amsterdam gaan we in één ruk naar Deventer. Onderweg proberen we één van onze nieuwe thermosflessen uit. Het water is heet en de koffie smaakt best. Achter ons zitten twee jongedames die erg veel plezier hebben met het maken van exclusieve digitale foto’s van zichzelf.
In Deventer aangekomen gaan we op zoek naar het busstation, waar bus 590 ons naar Lettele moet brengen. Het blijkt een buurtbus te zijn voor maximaal negen personen. Met de chauffeur meegerekend zitten er al vier personen in. Voor alle zekerheid vraag ik maar even of dit busje naar Lettele gaat. Ik krijg een bevestigend antwoord. Ik overhandig mijn strippenkaart maar buurtbussen blijken speciale buurtbuskaartjes te hanteren. Ik mag mijn strippenkaart dus ongestempeld weer in mijn zak terug doen en koop voor € 1,00 een enkele buurtbusreis Lettele. Onderweg heeft de passagier schuin achter de chauffeur het hoogste woord. Dwars door de binnenstad wijst hij ons op diverse bezienswaardigheden. We komen langs de ‘Adelaarshorst’ van de Deventer Go Ahead Eagles en langs maar liefst drie zieken-huizen. Maar dit laatste behoort binnenkort tot het verleden omdat in het door Deventer geannexeerde plaatsje Diepenveen een groot Medisch Centrum in aanbouw is. Onze ‘gids’ wijst in de verte op een drietal bouwkranen die hoog boven de huizen uit torenen. Dat de omgeving niet altijd even gelukkig is met de door velen verguisde gemeentelijke herindelingen blijkt wel uit een aantal spandoeken, die wij vanuit het busje zien. De protesten tegen de verdere bebouwing van de landelijke buitenplaatsen van Deventer zijn duidelijk.

Wij stappen uit bij de RK kerk van Lettele en bedanken onze gids hartelijk. Deze op zijn beurt wenst ons een goede wandeling terug. Het is onbehaaglijk weer. Het is wel droog maar de zon laat ons vandaag in de steek en er waait een koude schrale wind uit het noordoosten. De temperatuur ligt rond het vriespunt. Tegenover de kerk is een huishoudelijke artikelen zaak die ons vast wel kan helpen aan een stempel in ons wandelboekje. Het wordt een sticker. Ook goed.

Om vijf voor twaalf beginnen we wandelend aan de terugtocht met een rondje om de kerk. Hier maakt ons pad dankbaar gebruik van de plaatselijke wandelroute ‘De Krange’ die alle mooie plekjes in de omgeving van Lettele laat zien. Als we even later de bebouwde kom achter ons laten, horen we de drie slagen van de kerkklok gevolgd door het Angelus. Het landschap is zacht glooiend en statige boerderijen liggen nabij uitgestrekte akkers waar over het algemeen rogge, gerst en boekweit wordt verbouwd. In de weilanden grazen opvallend veel paarden, al dan niet met een beschermhoes om het lijf. Verrassend is het dan ook als we opeens in een bosperceel belanden, Zandbelt genaamd. De weg hierheen heet de Zandbergerweg en nadat we in het bos even de weg kwijt zijn en even later bij het Overijssels Kanaal arriveren, is het niet gek als ook de brug naar de Zandbelt is vernoemd. We lopen nu 3,5 kilometer langs het kanaal, dat in 1858 werd opengesteld onder de naam Kanaal Deventer-Raalte-Lemelerveld. Aansluiting op het Twentekanaal in 1953 leidde tot een intensief gebruik van het traject Almelo – De Haandrik. De meeste andere kanaalstukken werden voor de beroepsvaart afgesloten, zo ook in 1988 het kanaal waar we nu langs lopen.

Als we bij Schalkhaar het kanaal de rug toe keren, belanden we na een overstapje in een weiland waar volgens een bord ‘extensief begraasd’ wordt. Inderdaad liggen daar een vijftal runderen in het kale gras kou te lijden en erg veel voedsel om te grazen is er in dit jaargetijde ook niet. Het pad door het weiland gaat over in een bospad langs een langgerekte plas, dat zo erg is omgeploegd dat we moeite hebben om niet in de bagger vast te lopen. Vlak langs de waterkant en omzichtig van boomwortel op boomwortel stappend verplaatsen we ons langs de ‘Douwelerkolk’. In het Marskramerboekje wordt hierover gerept dat dit vermoedelijk een overblijfsel is van een oude rivierarm van de IJssel. Vroeger lag de kolk ruim twee kilometer van de oude stadsrand, tegenwoordig wordt de plas omgeven door nieuwbouwwijken. Het is tien voor half drie als we het station van Deventer weer binnen stappen. Even vlug een stempel halen bij het loket en vervolgens in de restauratie een mok warme chocolademelk tot ons nemen. Daar hebben we nog net de tijd voor want onze trein vertrekt om 14.44 uur. Van het eerste deel van het Marskramerpad (Oldenzaal-Deventer) moeten we alleen nog de route Holten – Lettele (19 km) lopen. Deze wandeling staat medio maart op het programma.

CEES MOERBEEK

 

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

Vrijbuiter

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Ronald_adventure

ronald adventure shop

Liv Outdoor

Bezoek de website van onze sponsor:

Klik hier voor website "Liv Ourdoor" (onze sponsor)

Ga naar boven