7e Rondje Haven

Zaterdag 6-april 2013, het 7e Rondje Haven van de wandelvereniging “De Laatste Loodjes”.
Liepen we afgelopen woensdag, tijdens het voorlopen van de 6e etappe van Willibrorduspad die we op woensdag 24 april lopen, in een snijdende koude oosten wind met een gevoels temperatuur ver onder de 0°C, vandaag een schitterende wandeldag. Weinig wind en volop zon. De start is, evenals vorige jaren, bij de Vrijbuiter, voorheen De Kampeerwinkel. Hier worden we gastvrij ontvangen met gratis koffie, thee of chocolademelk. Rond 08.30 uur beginnen de eerste wandellaars binnen te komen en weldra is het al gezellig druk en wordt er volop gebruik gemaakt van de gratis koffie. Kwamen er vorig jaar 260 wandelaars, vandaag bleef de teller op 339 staan. Na het, gratis, inschrijven gaan de eerste wandelaars rond 09.00 uur van start, de minder vroege hebben de tijd tot 13.00 uur om te starten voor hun 5, 10 of 15 kilometer. De eerste kilometers gaan door het industriegebied Westerpoor en de ‘voetbal buurt’, waar we voorlopig afscheid nemen van de 5 kilometer wandelaars, naar het Westerwindpad.

Hier kunnen we genieten van een wijds uitzicht over de Polder Westzaan. Halverwege het Westerwindpad verlaten de 10 kilometer wandelaars ons en de 15 kilometer wandelaars vervolgen het pad nog een stukje om vervolgens via de wijk Koog naar station Koog Bloemwijk te wandelen. Onder het station door en rechtdoor over de Willem Alexanderbrug en we bereiken de wijk Kogerveld. Hier lopen we langs het ons bekende buurthuis “De Veldschuit”, waar in het verleden vele tochten zijn gestart en in de toekomst nog vele zullen volgen, de eerste is al op 21 oktober, maar dit terzijde. Na het passeren van “De Veldschuit” komen we de sportvelden van de Zaanse voetbalvereniging “Zaanlandia” waar we een sanitaire stop inlassen en van de gelegenheid gebruik maken om een kop koffie te drinken. Na de stop gaan we verder door het In ’t Veldpark en de Rosmolen Buurt en komen we bij de Zaan waar we over de wandelpromenade richting Wilhelmina sluis lopen. Hier sluiten de 10 kilometer lopers zich weer bij ons aan en lopen we samen verder door Oud Zuid naar de Dr. J.M den Uylbrug. Deze steken we over waarna de 5 kilometer lopers zich ook bij ons aansluiten en gezamenlijk lopen we het laatste stuk naar de Vrijbuiter. Het einde van een mooie tocht. We danken het bestuur en de vrijwilligers van “De Laatste Loodjes’ voor deze mooie wandeling en het personeel van de Vrijbuiter voor hun gastvrij ontvangst.
Nog een paar cijfertjes: Van de 339 wandelaars liepen er op de 5 km - 31, op de 10 km - 132 en op de 15 km - 176.
We konden 132 leden van de DLL begroeten. Daaronder ons oudste nog wandelende lid Joop van de Paverd uit Purmerend (85 jaar en 11 maanden) die de 15 km moeiteloos aflegde. Verder noteerden we deelnemers uit Zevenaar, Zwolle, Zoetermeer, Almere, Den Haag, Oudeschild en Poortugal. De overige kwamen uit alle hoeken van Noord-Holland.
Willem Deumer