Zaterdag 16 augustus 2014, vandaag organiseert onze wandelsportvereniging ‘De Laatste Loodjes’, in samenwerking met de ‘Stichting Kalverpolder’, haar 6e Kalverpolder Wandeltocht. De start is vanuit EVEAN Zorgcentrum Guisveld in Zaandijk. Vorig jaar was het aantal deelnemers 755, dit jaar blijft de teller stilstaan op 682 deelnemers. Van de 682 deelnemers lopen er 243 de 25 km, 278 de 15 km, 139 op de 10 km en op de 5 km lopen er 22 deelnemers. Het aantal Bondsleden die meelopen is 517, het aantal niet leden is dus 165. Van die laatste groep kunnen wij na afloop van de tocht 4 nieuwe leden per 1 januari 2015 noteren. Van ‘De Laatste Loodjes’ lopen er vandaag 139 leden mee. 156 deelnemers hebben belangstelling voor de mooie medaille. Voor het internationale tintje van deze tocht zorgen 2 wandelaars uit het Belgische Geraadsbergen. Zij doen nu al voor de derde opeenvolgende keer mee met onze wandeltocht. Uit Nederland krijgen we uit alle provincies, met uitzondering van Drenthe en Zeeland, belangstelling. De uitschieters komen uit Enschede, Hoogezand, Nijmegen, Venray, Doetinchem, Etten Leur en Koudum.

De start is, officieel, om 09.00 uur maar voor die tijd mogen we al starten. Wij kiezen vandaag voor de 15 kilometer. Vanaf de start c.q. de rust voor de 25 km lopers, komen we weldra bij het pas geopende 2,2 kilometer lange Frans Marspad, met z’n 6 zeer smalle bruggetjes, langs de rand van het natuurgebied Guisveld. We volgen dit pad tot NS-station Wormerveer.

Frans Mars (22 februari 190326 mei 1973) was een Nederlandse kunstschilder en onderwijzer. Mars was onderwijzer te Wormerveer en tevens kunstschilder. Behalve molens en portretten schilderde hij ook vele taferelen in de Zaandamse houthaven waar hij de sfeer van de activiteiten vastlegde. Hij was samen met Pieter Boorsma betrokken bij het herstel van en de inventarisatie van de Zaanse molens en jarenlang actief in de Vereniging De Zaansche Molen die hij met Boorsma oprichtte in 1925.

Na het NS-station gaan we via de Stationsweg richting de Zaan en steken die via de Zaanbrug over en vervolgen onze weg over de Veerdijk en komen in het 11 ha groot Veenweidepark de Trickel. Een stukje land dat rond 1920 is ontstaan door ophoging met bagger vanuit de Zaan. Een mooi landje, dat eigenlijk altijd gebruikt werd voor agrarische doeleinden.Over het Veenmospad komen we in Wormer waar we de rust hebben in de kantine van IJsvereniging Nova Zembla waar we ons de koffie, met speculaasje, goed laten smaken. Na de koffie Het Kerkepad op en via de Engewormerdijk, hier krijgen we een flinke regenbui, en de Kalverringdijk bereiken we het 1,1 km lange Schanszichtpad dat door de Kalverpolder loopt. De Kalverpolder is een polder van 170 hectare in het noordwesten van Zaandam die grotendeels bestaat uit veenweiden. Oorspronkelijk was dit een enkele meters boven de zeespiegel gelegen veengebied, het Hollandveen, dat vanaf de 11e eeuw werd ontgonnen, waartoe ontwateringssloten werden gegraven. Door bemaling is de bodem sterk ingeklonken en deze ligt nu ongeveer 1 meter beneden NAP.

Lopend op het Schanszichtpad zien we rechts van ons op enige afstand de molens van de Zaanse Schans, de oliemolen ‘de Hen’ (1693), wipmolen ‘Het Klaverblad’ (1973), de romp van ‘De Os’ (1663), de houtzaagmolen ‘Het Jonge Schaap’(origineel 1680, replica 2007), oliemolen ‘De Zoeker’ (±1676), verfmolen ‘De Kat’ (1781), paltrokmolen ‘De Gekroonde Poelenburg’ (origineel ±1731, en de mosterdmolen ‘De Huisman’ (1786). Na één plank en vier bruggetjes komen we bij het Zaans Museum en gaan naar de ingang van de Zaanse Schans en komen via het Zeilmakerspad weer op de Kalverringdijk.. Hier is de traditionel Folkloredag met de feestelijke kraampjes en in Zaanse klederdracht geklede kooplui. We verlaten de Zaanse Schans en lopen over de Julianabrug richting Lagedijk. Voor de brug zien we links de oliemolen ‘De Ooievaar’ (1622) na de brug de meelmolen ‘De Bleeke Dood’ (1656). Hier kunnen we een keuze maken, rechtdoor de Guisweg of rechtsaf de Lagedijk over de grote braderie. Uiteindelijk komen beide route’s weer tezamen op het Hazepad en bereiken we weldra het EVEAN Zorgcentrum Guisveld. Het einde van een mooie wandeltocht die, ondanks het sombere weer, veel moois heeft laten zien.

Willem Deumer.

fotoalbum