Zondag 12 oktober 2014, vandaag organiseert de Zaanse wandelvereniging ‘De Laatste Loodjes’ haar 11e Evean Herfstwandeltocht. De start is vanuit het Evean Zorgcentrun ‘Oostergouw’ aan de Koningin Julianaweg in Zaandam. Vandaag wisten, dankzij het mooie weer, 282 wandelaars de ‘Oostergouw’ te vinden. Zij konden kiezen uit de afstanden 5, 10, 15 en 25 kilometer. De start is om half negen maar de eerste wandelaars voor de 25 kilometer starten al om kwart over acht, het weer is uitstekend, weinig wind en een vrolijk schijnend zonnetje. Dit zou de hele dag zo blijven. Wij, Ans, Cisca, Victor en Willem, kiezen vandaag voor de 25 kilometer. Onze eerste rust is bij Evean Zorgcentrum ‘Nieuw Groenland’ in Zaandam. Hier krijgen we een heerlijk kopje koffie/thee met een koekje aangeboden.

De beide lange afstanden voeren ons naar het Schanszichtpad, met een mooi uitzicht op de Zaanse Schans met z’n vrolijk draaiende molens. Het Schanszichtpad is bekend en berucht om zijn 4 brugjes waardoor Willem besluit, om gezondheidsproblemen, dit pad niet te lopen en over de Zaanse Schans de tocht te vervolgen tot het einde van het Schanszichtpad. Hier besluit Willem toch maar de 15 kilometer route te lopen en mag de Zaanse Schans weer terug lopen. Zo ziet hij de Schans van twee kanten. Ans, Ciska en Victor gaan richting Wormer, Wormerveer en Zaandijk. Hier is de rust bij Evean Verpleeghuis ‘Guisveld’. Na de rust gaan zij via de Lagedijk richting Koog aan de Zaan waar de Lagedijk Hoogstraat wordt. Via het Kooger Park, langs het museum ‘De Zaansche Molen’ richting Zaandam. Hier is de 3e , en laatste rust bij het Evean Zorgcentrum ‘Westerwatering’. Van hieruit is het nog 3 kilometer naar het einde van de tocht. Via o.a de Vincent van Goghweg en de Prins Bernhardbrug bereiken zij na 5 uur en drie kwartier weer het Evean Zorgcentrun ‘Oostergouw’. Het einde van een mooie tocht door het Zaanse land. Wij danken het bestuur van ‘De Laatste Loodjes’ voor de mogelijkheid deze tocht te kunnen en mogen lopen. Natuurlijk gaat onze dank ook uit naar het personeel en vrijwilligers van de vier zorg centra’s van Evean voor hun gastvrije ontvangst en verzorging tijdens deze wandeltocht. Allen, Hartelijke dank!!!

Ik wil hierbij ook nog even terug komen op het verslag van Het Rondje IJburg op 23 juli 2014. Hierin schreef ik het volgende:

Gemeenlandshuis, gebouwd in 1727 door Cornelis van der Does. Het is twee en een halve eeuw het statige onderkomen geweest van het 'Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdijk'. Boven de deur een grote gevelsteen met de tekst:

“hIC De fretI bataVI furore ArCenDo agrIs tVenDIs agItVr”.

vrij vertaald:

“hier wordt gehandeld, over ’t beveiligen der landerijen, door ’t betemmen van de woede der Zuiderzee”

Er wordt door sommigen gezegd dat de gouden letters een jaartal vormen, maar hier is niets van bekend.

Van Dick en Marianne Weeda kreeg ik de o.a. de volgende aanvullingen op het verslag:

Het gemeenlandshuis aan de Diemerzeedijk 27 is sinds 2008 in eigendom van de Monumentenvereniging Hendrick de Keyser . Wij zijn werkende leden van die organisatie en treden regelmatig bij allerlei gelegenheden op als gastvrouw/heer.

De gevelsteen is een chronogram. Die zie je vaker, zeker in Amsterdam. Door de vergulde Romeinse cijfers in de hoofdletters op te tellen krijg je het bouwjaar: D is 500, C100, V5 en I 1. Wat zien wij? 3xD=1500, 2xC= 200,4xV=20 en 6xI=6 opgeteld 1726, de bouw werd afgerond in 1727. De Latijnse tekst is goed vertaald, alleen Zuiderzee moet je vervangen door Bataafse zee. In Amsterdam Oost werd het pand aangeduid met: “Hier vreet men Batavieren”.

Dick, hartelijk dank voor deze aanvullingen, ik zal ze in het verslag verwerken.

Willem Deumer