Dinsdag 10 juni 2014. Vandaag organiseert De Laatste Loodjes zijn Midweekse Tussendoortje, genaamd De Pinksterdrie Wandeltocht. De start is bij het Buurtcentrum ‘De Veldschuit’ aan de Veldbloemweg in Zaandam. Als we om tien uur vertrekken zijn er “slechts” 43 wandelaars die de tocht lopen. Aan het weer kan het niet liggen, stralende zon en weinig wind. Misschien iets te warm voor sommige wandelaars? Na de start komen we spoedig in het natuur en recreatiegebied ‘Jagersplas’. Het is nog heerlijk rustig en genieten we van de vogels die luid hub lied zingen. Nadat we het viaduct van de A7 zijn gepasseerd lopen we langs de ‘Polder Oostzaam’, een waterrijk gebied ten oosten van Zaandam. Als we de Zuiderweg bereiken lopen we in ‘De wijde Wormer’ Anders dan veel andere droogmakerijen in de provincie Noord-Holland, was de Wijdewormer gevuld met zoet water en was er geen eb en vloed. Er was dus geen open verbinding met zee. De 1666 ha grote polder viel in 1626 droog. Via de o.a. Westerdwarsweg en het Wormerpad bereiken we Purmerland. Purmerland is een dorp in de gemeente Landsmeer, Het is een echt lintdorp met 408 inwoners (okt. 2010).

Hoewel de tegenwoordige grootte het niet zou doen vermoeden, was Purmerland ooit een belangrijke plaats. Deze plaats was in de Gouden Eeuw de graanschuur van Amsterdam, omdat er vruchtbare grond ter beschikking was door het ontwateren van het veen. Door dat ontwateren klonk het veen sterk in, totdat het op het laagwaterniveau van de Zuiderzee terecht kwam. Dit luidde dan ook het verval voor Purmerland in. Tegenwoordig bestaat de bevolking steeds meer uit stadsmensen die afkomen op de grote en dure huizen die op de plaats van de vroegere kleine huisjes gebouwd worden. We lopen langs de Purmerlanderkerk en over de Purmerlanderweg en gaan even voor het Noord-Hollandskanaal het natuurgebied ‘Purmerland’ in. Spoedig bereiken we de nieuwbouwwijk Wijdevennen in Purmerend. We lopen nu langs het Noordhollandsch Kanaal. Het kanaal loopt van Amsterdam-Noord, via Purmerend en Alkmaar naar Den Helder. Het is gegraven in het begin van de 19e eeuw in opdracht van koning Willem I. Naar hem is de Willem I-sluis aan het begin van het kanaal in Amsterdam-Noord vernoemd. In Den Helder bevindt zich de Koopvaardersschutsluis.

Het kanaal heeft een lengte van 80 kilometer. Het is 40 meter breed aan de waterspiegel en een diepte van 6 tot 7 meter over een bodembreedte van bijna 10 meter. Het was destijds het breedste en diepste kanaal ter wereld. Het kanaal heeft zo'n 11 miljoen gulden gekost en de aanleg duurde ongeveer vijf jaar. Na een flinke wandeling langs het kanaal bereiken we na 15 kilometer ons eindpunt, ‘Restaurant- Koffiehuis Spijkerman’ voorheen ‘Café De Drie Zwanen’ Na de koffie c.q. thee, al dan niet met een punt appeltaart en het stempelen van de wandelboekjes keren we huiswaarts.

‘Pinkster Drie’ is voor vele Zaankanters nog steeds een extra vrije dag. Maar helaas verdwijnen er veel gebruiken rondom deze regionale feestdag. Voor de achtergronden van de Zaanse feestdag ‘Pinkster Drie’ moeten we echter terug naar 1573 en naar de Tachtigjarige Oorlog. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog hebben de Zaankanters aan de oostkant van de Zaan strijd geleverd tegen de Spanjaarden. Dit gebeurde op 30 en 31 mei 1574, eerste en tweede Pinksterdag. Op derde Pinksterdag vieren de Zaankanters de overwinning op de Spanjaarden.

De Spaanse troepen veroverden één voor één de Nederlandse schansen, maar alleen de Kalverschans konden ze niet veroveren. Vanaf deze schans werd tijdens de pinksterdagen het Spaanse leger verdreven. Met 1400 soldaten vielen de Spanjaarden de Zaanstreek aan. Aan het einde van eerste pinksterdag waren en nog 300 Spaanse soldaten in leven. Op tweede Pinksterdag gaat de strijd verder en worden de Spanjaarden verdreven. En op derde Pinksterdag werd er feestgevierd op de schansen en krijgt de Zaanstreek er een extra Pinksterdag bij. Ook is het de dag dat Bokkiesdag wordt gevierd. Van oudsher werden op die dag de bokjes verhandeld. Onder andere in de Zaanstreek en Purmerend werd hier aandacht aan besteed. Veel mensen in Noord-Holland trokken op 3e pinksterdag naar Purmerend om een bokje te kopen. Om de nieuwe aanwinst te vieren, was het vervolgens feest in de plaatselijke kroeg. Het idee van een bok konijn of kip kopen is inmiddels verdwenen. De Purmerendse veemarkt is al enkele jaren verdwenen.

Willem Deumer.

 

fotoalbum

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Ronald_adventure

ronald adventure shop

Ga naar boven