Molen en Meren wandeltocht 2007

JUBILEUMTOCHT SLAAT ‘VEEL’ RECORDS

KROMMENIE – Onder ideale weersomstandigheden wandelden in het weekeinde van 19 en 20 mei een record aantal deelnemers (1.231) de 25e Molen en Merentocht. Dat waren er twee meer dan twee jaar geleden. Maar liefst 42 vrijwilligers zijn in touw geweest om deze jubileum uitgave tot een succes te maken en gelet op de reacties van de wandelaars na afloop is hen dat zonder meer gelukt. Ook de reacties op de website zijn zeer lovend. Vooral de middenafstanden zijn erg populair. Nog nooit eerder haalden we op de 15 km 244 deelnemers en op de 20 km waren we nog niet hoger geweest dan 127, nu 212. Op zaterdag noteerden we met 586 wandelaars een topdag. De deelname van Nordic Walkers (45 over het gehele weekeinde) viel tegen. Vooral ook omdat we een apart circuit voor deze groep hadden uitgezet, waren de verwachtingen hoog gespannen.

Na maandenlange voorbereidingen begint het op vrijdag 18 mei pas echt spannend te worden. Om 08.00 uur beginnen vier mannen met de bepijling van de parkoersen. Wim Bruggeman en Nico van Etten doen de drie langste afstanden, Freek Vredenburg en Cees Moerbeek doen de drie kortste plus het circuit van de Nordic Walkers. Halverwege de ochtend komt een noodkreet van Wim en Nico. De grasdijk tussen de pont van Buitenhuizen en de ‘grote rust’ is onbegaanbaar. Het gras staat tot schouderhoogte. Zeker met de fiets is het pijlen hier niet te doen. De eerste wandelaars staan morgen een schone taak te wachten. Het effenen van een begaanbaar pad voor de achterop komers. Voor de rest gaat alles naar tevredenheid. Freek en Cees drinken koffie bij de 92-jarige Klaas Wouda in Krommeniedijk en Wim en Nico pauzeren even op de Talingstraat in Wormer.

Ook ‘s middags wordt het spannend. Het Trias scholencomplex heeft vrijaf tussen Hemelvaartsdag en het weekeinde, maar conciërge Peter Ooms komt speciaal voor ons om 15.00 uur de deur openen. Maar Peter is nog aan het straten bij schoonzoon en is de tijd kennelijk vergeten. Gelukkig is het hoofd der school Jos Bart voor werkzaamheden in het schoolgebouw aanwezig zodat het inrichten van de startlocatie toch op tijd kan beginnen. Alleen de buffetruimte kan nog niet open want Peter heeft de sleutel. Monique kan dus het eerste halve uur niets doen en wacht gelaten met haar handel op de dingen die komen gaan. Wel ziet zij hoe Rob een ‘vrachtauto’ met tombolaprijzen heeft uitgeladen en daarmee samen met Ank twee inmiddels in elkaar gezette Evean marktstalletjes gaat inrichten. De inschrijftafels worden ergens uit een leslokaal gehaald. Jammer genoeg blijken deze tafeltjes in de praktijk te klein te zijn. Deze hadden dubbel zo groot moeten zijn. Het is nog wel even wennen aan de nieuwe situatie maar uiteindelijk weten we na veel passen en meten vóór 18.00 uur ‘De Brink’ en het buffet gebruiksklaar te krijgen. Laat nu de wandelaars maar komen. De weersvooruitzichten zien er goed uit.

Zaterdagochtend om kwart over vijf gaat de wekker. Een uur later begeeft Cees zich op de fiets richting Krommenie om de verwijzingsborden naar de start aan te brengen. Eerst twee stuks bij het station om de treinreizigers erop attent te maken dat zij niet de route richting school moeten lopen zoals op de flyer staat vermeld. “Volg de pijlen langs het fietspad”, luidt de instructie. De achterpoort van de school blijft namelijk gesloten. Schoonheidsfoutje één. Voor de automobilisten worden vervolgens de verkeersborden ‘Krommenie-West’ voorzien van een verwijzingsbord naar de start en tenslotte ook nog één op de rotonde. Het is dan inmiddels 07.00 uur geworden en Peter ontsluit de toegangsdeur. Dick Slot vertrekt als eerste wandelaar om te controleren of de bepijling niet is weggehaald. Daar waar nodig brengt hij vóór de snelle lopers nieuwe bepijling aan. De medewerkers druppelen nu ook binnen en om kwart over zeven zit de complete binnenploeg paraat.

Buiten staan Cees en Nico gereed om de naar een parkeerplaats snakkende auto’s wegwijs te maken. Op de toevoerweg naar school en sporthal mag niet geparkeerd worden maar alleen op de 105 rond het complex  aanwezige parkeerplaatsen. Op de rotonde staat Cees via een door Peter beschikbaar gestelde portofoon in directe verbinding met Nico. Dat is wel nodig want op de flyer staat vermeld dat de automobilisten op de rotonde de eerste afslag moeten nemen maar dat blijkt in de praktijk de tweede afslag te zijn. Schoonheidsfoutje twee.

Tot grote verbazing van Cees lopen er hele volksstammen treinreizigers tóch de in de flyer vermelde route vanaf het station. Zij hebben geen erg gehad in de verwijzingspamfletten en pijlen op de weg en staan plotseling voor een gesloten poort. Op de rotonde spreken zij tegenover Cees hun ongenoegen uit over de slechte verwijzing naar de startlocatie. Freek wordt naar het station gedirigeerd om de wandelaars op het juiste (fiets)pad te brengen.

Om kwart voor negen zijn de parkeerplaatsen rond het Trias vol. ‘Laatkomers’ mogen nu echt de eerste afslag op de rotonde nemen en via de tunnel krijgen ze van Nico een mooi plaatsje aangewezen aan de andere kant van het spoor op de eerste de beste bouwweg in Saendelft. Door deze drukte kunnen de parkoersbewakers niet eerder de weg op dan tien uur, half elf. Gelukkig blijkt de bepijling goed te zijn zodat de wandelaars ons niet nodig hebben.Geen problemen? Ja toch wel. Dick belt over het hoge gras. Dat is niet nieuw en wij verzoeken hem het pad te banen.

Volgend probleem. Op de verzorgingspost gaat het gerucht dat de Genieweg is afgesloten vanwege een wielerronde. Maar als Cees op de plaats des onheils arriveert, is er van wielrenners geen spoor meer te bekennen. Wel zwoegende en met hun neus op het stuur tegen de straffe wind fietsende deelnemers aan de DTS-Fietsvierdaagse. De wandelaars daarentegen krijgen vleugels met zoveel wind in de rug.

Cees rijdt de familie Martien en Wil Havik achterop. Even een praatje en als Cees merkt dat Martien digitale foto’s maakt, is de afspraak zo gemaakt dat deze serie bestemd is voor de DLL-Info en de Website.

De verzorgingspost van Ada en Nel bij de familie Jaap Houwertjes op de Genieweg heeft het druk. Die krijgen in het hele weekeinde maar eventjes 651 dorstige wandelaars in hun ‘toko’. De beschikbare waterkoker kan de drukte niet aan en als Cees arriveert wordt hij erop uitgestuurd om een waterkoker van huis te halen. En of hij dan meteen nog maar wat drinkbekers en koeken bij de start wil meenemen want daarvan blijkt de voorraad ontoereikend. Op zaterdag zoekt iedereen een luw plekje in de zon of binnen in de loods maar op zondag is de wind gaan liggen en geniet iedereen van de zon op de door Jaap beschikbaar gestelde bankjes. Op zondag is het aanzienlijk minder druk dan zaterdag. Ada en Nel krijgen concurrentie van het voormalige Luchtoorlog museum dat zijn deuren in een voormalige kruitbunker heeft geopend voor de dorstige voorbijgangers. Sommige wandelaars denken dat dit de DLL verzorgingspost op 9 kilometer is en lopen daarna de post van Ada en Nel voorbij.

In het hoge gras op de dijk ontstaat langzaam een begaanbaar pad. Zelfs dames in korte broek wagen zich tussen de grassprieten. Toch zijn er wandelaars die levensgevaarlijk op de autoweg gaan lopen maar dat heeft de politie heel snel in de gaten. De wandelaars worden gesommeerd de weg te verlaten. In het startgebouw wordt Rob daar telefonisch over aangesproken, maar wij kunnen in principe niets doen. De route is op de dijk en niet op de autoweg. De krenten in de pap komen van de waterkant. Juist op het moment dat de wandelaars op de dijk lopen passeren er drie gigantische cruiseschepen in het Noordzeekanaal, twee richting Amsterdam en één naar IJmuiden. Martien Havik heeft vanaf de Zaandammerweg in Assendelft toch nog zo’n kolos kunnen fotograferen.

Op de ‘grote rust’ in Restaurant The Long Beach in de jachthaven van Nauerna is het ook even heel hectisch. Zowel binnen als buiten op het terras zit het helemaal vol en met eigenaresse Tina Samaan aan het roer wordt de klus professioneel geklaard. Voor het door Tina samengestelde lunchpakket blijkt helaas geen belangstelling te zijn. Jammer, want de aanbieding is best concurrerend. De verzorgingsploeg van ‘De Heel’, Elly, Bep en Duif krijgen nog meer klanten langs hun post. Maar liefst 919 wandelaars op de 10, 15, 20 en 25 km maken van deze zonnige buitenpost gebruik. En Duif trakteert elke deelnemer op een aantal fraaie stempelafdrukken in zijn of haar wandelboekje of op het controle-kaartje. Wij danken boswachter Erik van Gerrevink van het Staats Bos Beheer heel hartelijk voor de geboden gastvrijheid.

De laatste eigen verzorgingspost voor de 40 km lopers bevindt zich bij de Verfmolen ‘De Kat’ op de Zaanse Schans. Piet en Hanneke Kempenaar zijn voor dit weekeinde onze gastvrije molenaars. Achter het hek is een Evean kraampje opgebouwd waar op zaterdag Eduard Schaak en Gerard Leeuwerink de scepter zwaaien en op zondag Govert Douma en Kees Huijgen. Hanneke vindt het niet kunnen dat er geld wordt gevraagd voor de drankjes en biedt spontaan aan de drankjes gratis beschikbaar te stellen. Een geste die door de organisatie maar uiteraard ook door de wandelaars zeer op prijs wordt gesteld.

Zoals gezegd, valt de deelname van de Nordic Wandelaars wat tegen. De speciale route door Krommeniedijk wordt slechts door 45 lopers afgelegd. Onze verzorgingspost bij de heer Klaas Wouda, welke op zaterdag wordt beheerd door Jan en Femia de Ridder en op zondag door Jan en Stan Schouwstra heeft het ook niet druk. De Krommenieër echtparen hebben nu alle gelegenheid om te genieten van het prachtige uitzicht over de Cromme IJe. Een geweldige stek die meer deelnemers verdiende!

In het startgebouw brengt Dirkje op zaterdag in no-time de 250 tombola loten aan de man/vrouw. Om kwart voor één zijn de loten uitverkocht. Op zondag gaat het wat moeizamer maar tegen sluitingstijd zijn we van alle loten en prijzen af. De leuze “voor elk lootje, een kadootje” blijkt aangeslagen te zijn. Op de werkvloer is er nog eventjes sprake van een levendige ruilhandel maar uiteindelijk gaat een ieder tevreden met zijn prijsje(s) huiswaarts.

Het buffet met Monique, Mar, Margot en Ronald (de laatste bijgestaan door zoon Dave (5)) werkt onder hoogspanning, maar geen moment loopt het uit de hand. Ook hier moet het nodige tussentijds aangeschaft worden maar als we op zondag afsluiten gaat er toch nog heel wat onaangebroken retour. Gelukkig zijn er dan altijd wel mensen die het een en ander willen overnemen. Als de laatste wandelaars zich zondagmiddag om kwart voor zes afmelden, is de Brink al zo goed als opgeruimd. Auto’s worden volgestouwd met materialen en niet verkochte drankjes etc. De ‘vrachtauto’ van Rob hoeft niet te komen. Het transport van de vijfhonderd tombola prijzen geschiedt nu door de wandelaars zelf.

De koffie na afloop in het ‘Grand Café’, aangeboden door Peter, smaakt buitengewoon. We hebben allemaal ‘het end in de bek’ maar er is nog ruimte voor wat aardige woordjes over en weer. Over één ding zijn we het allemaal eens: “het was in allerlei opzichten een grandioos weekeinde”. Bedankt allemaal !!!

Tenslotte nog wat cijfers.
In de persberichten werd gesteld dat de Zaankanters op 19 en 20 mei massaal aan de wandel konden. De vraag was na afloop of dat ook inderdaad het geval was geweest. We mogen niet klagen. Krommenie liet zich van zijn beste kant zien en scoorde met 78 deelnemers het hoogst. Uiteindelijk bleken 329 Zaankanters ( =26,7%) de wandelschoenen te hebben aangetrokken. Daarnaast noteerden wij deelnemers uit Nijmegen, Hoek van Holland, Heerenveen, Leeuwarden, Kampen, Zutphen, Lelystad, Varsseveld en zelfs één wandelaar uit het Belgische Oostham. Evenals in 2006 mochten we dus spreken van een Internationale tocht.

Van de NHWB verenigingen noteerden wij deelname van De Kennemer Jagers uit IJmuiden, ZBSV uit Koog aan de Zaan, P&O uit Purmerend, UDI-SOS uit Hoorn, De Natuurstappers uit Diemen, Pontania uit Amsterdam, In Tempo uit Kolhorn en De Haringstadters uit Enkhuizen.

Na afloop van de wandeling wensten 335 deelnemers ( = 27,2%) een medaille.

Van onze vereniging waren maar liefst 94 leden wandelend en 42 leden organisatorisch actief. Daar mogen we best wel een beetje trots op zijn. Van de wandelende leden waren er 7 die zowel op zaterdag als zondag actief waren. Sonja Rothuizen en Kokkie Vermaas spanden met 65 km (40 en 25) de kroon. Daarna volgden Jaap en Ria Heijnen met 45 km (40 en 5 met kleinkind), Nell Comello 35 km (20 en 15), Henk van Bokhorst 25 km (10 en 15) en Willem Woudt 20 km (beide dagen 10).

Hartelijk dank aan alle medewerkers voor hun inzet, hoe en waar dan ook

zie ook: Molen en Meren wandeltocht statistieken

Fotoalbum 2018

Klik hier voor het fotoalbum van 2018

Facebook

Klik op het logo voor onze Facebook pagina

logo vrij4

Willem de Boer

reactivated

Ronald_adventure

ronald adventure shop

Ga naar boven